Recepty na zdravé domáce nanuky a zmrzliny

Zmrzlina k horúcim letným dňom neodmysliteľne patrí. Zbožňujú ju malí aj veľkí, zakaždým príjemne osvieži a poteší chuťové poháriky. Ako každá dobrota je však aj vaša obľúbená zmrzlina často plná tuku a cukru, rôznych práškov s príchuťami a konzervantov.

Nemusíte si však nechať zájsť chuť, pretože vynikajúcu a zdravú zmrzlinu si ľahko vyrobíte aj doma z čisto prírodných ingrediencií. A nebojte sa, nepotrebujete na to žiadny špeciálny prístroj na výrobu zmrzliny, úplne vám postačí klasický mixér. Dnes vám prinášame niekoľko inšpirácií na chutné domáce zmrzliny alebo nanuky.

Fit banánová zmrzlina s arašidovým maslom

Toto je najjednoduchšia a najrýchlejšia zmrzlina, akú si môžete pripraviť. Stačia vám na to len 2 suroviny a výsledok je úplne úžasný. Základom je mať v mrazničke pripravený sáčok s nakrájanými zamrazenými banánmi.

Navyše je to praktické. Vždy, keď vám doma ostanú prezreté banány, ktoré už nestíhate zjesť, jednoducho ich obieľte, nakrájajte na menšie kúsky a hoďte do mrazničky. Môžete ich potom využiť napríklad na prípravu smoothie alebo zdravej fitness zmrzliny 😉

Potrebujeme:

Postup:

Banány dáme do mixéra spolu s arašidovým maslom a zmixujeme na hladkú krémovú konzistenciu. Trvá to len pár sekúnd a zmrzlina je hotová. A môžete ju hneď podávať 😉

Tento základný recept si môžete ešte podľa chuti vylepšiť a zakaždým si pripraviť inú zmrzlinu. Pridajte napríklad hrsť mrazených jahôd a budete mať zmrzlinu s jahodovou príchuťou. Rovnako môžete použiť napríklad mrazené mango alebo lesné ovocie pre dosiahnutie rôznych ovocných príchutí.

Alebo pridajte polievkovú lyžicu kakaového prášku a vaša zmrzlina bude čokoládová. Namiesto arašidového masla tiež môžete vyskúšať mandľové, kešu maslo alebo napríklad proteínovú fitness nutellu.

Náš tip: Pridajte 1- 2 odmerky vášho proteínového prášku a fantastická proteínová zmrzlina je na svete 😉

Kokosová zmrzlina

Chuť kokosu vás razom prenesie na exotické pláže s bielym pieskom, priehľadným morom a kokosovými palmami. Ak máte radi kokos, vyskúšajte túto super extra kokosovú zmrzlinu 😉

Potrebujeme:

  • ½ plechovky kokosového mlieka
  • ¼ šálky strúhaného kokosu
  • 2-3 PL agáve sirupu (alebo iného prírodného sladidla podľa chuti)
  • ½ ČL vanilkového extraktu (nemusí byť)
  • 2 mrazené banány

Postup:

Všetky ingrediencie zmixujte dokopy na hladký krém. Hmotu prelejte do uzatvárateľnej nádoby a odložte do mrazničky asi na 4 hodiny.

Avokádovo – pistáciová zmrzlina

Avokádo a zmrzlina? Áno, aj z tejto zdravej suroviny si môžete pripraviť výbornú domácu zmrzlinu. S pistáciami navyše vytvára dokonalú luxusnú dvojku 😉

Potrebujeme:

  • 2 mrazené banány
  • ½ avokáda
  • ¼ šálky pistácií
  • 1 PL strúhaného kokosu
  • ½ ČL vanilkového extraktu
  • ¼ ČL mandľového extraktu

Postup:

Pistácie nasekáme na menšie kúsky a časť si odložíme bokom na posypanie. Zvyšné pistácie a všetky ďalšie ingrediencie dáme do mixéra a zmixujeme na hladký krém. Zmrzlinu ihneď naservírujeme, posypeme pistáciami, ktoré sme si nechali bokom a podávame.

Smoothie nanuky

Smoothie je skvelý spôsob ako svojmu telu dodať mix výživných látok rýchlo a jednoducho. Ak si ho zamrazíte do nanukových formičiek, získate z neho navyše skvelý osviežujúci letný dezert.

Potrebujeme:

  • 1 banán
  • 1 avokádo
  • 2 hrste baby špenátu
  • 1 ks ošúpaného jablka
  • 1 šálku mandľového mlieka alebo jogurtu

Postup:

Všetky ingrediencie spolu zmixujeme na hladkú hmotu. Smoothie potom rozlejeme do nanukových formičiek a odložíme stuhnúť do chladničky.

Banánové nanuky

Tieto jednoduché banánové nanuky pripravíte raz dva. Môžete ich obaliť v čokoládovej alebo jogurtovej poleve podľa chuti a pridať ľubovoľnú posýpku.

Potrebujeme:

  • 4 banány
  • Polovicu kvalitnej horkej čokolády
  • 2 PL kokosového oleja
  • 1 balenie gréckeho jogurtu
  • ¼ šálky mandľového mlieka

Na posýpku:

  • Granola
  • Nasekané mandle
  • Kokosové vločky

Postup:

Banány ošúpeme, prekrojíme na polovice a každú napichneme na nanukovú paličku. Banány uložíme na malý plech alebo podnos vyložený papierom na pečenie a dáme zamraziť do mrazničky.

Pripravíme si polevy. Na čokoládovú polevu rozpustíme vo vodnom kúpeli polovicu horkej čokolády s kokosovým olejom. Na jogurtovú polevu zmiešame jeden hustý grécky jogurt s mandľovým mliekom na hladkú konzistenciu.

Zmrznuté banány celé obalíme v ľubovoľnej poleve, posypeme napríklad sekanými mandľami, granolou alebo kokosom a odložíme naspäť do mrazničky poriadne stuhnúť na niekoľko hodín.

Zdroje obrázkov: cdkitchen.com, thebakingfairy.net, tv3.ie, foodnetwork.co.uk, divinehealthyfood.com

Lívia Šuľová

Lívia Šuľová

New Letter

Kategórie článkov

CLOSE

Kategórie produktov

Add to cart