Zmrzlina k horúcim letným dňom neodmysliteľne patrí. Zbožňujú ju malí aj veľkí, zakaždým príjemne osvieži a poteší chuťové poháriky. Ako každá dobrota je však aj vaša obľúbená zmrzlina často plná tuku a cukru, rôznych práškov s príchuťami a konzervantov.
Nemusíte si však nechať zájsť chuť, pretože vynikajúcu a zdravú zmrzlinu si ľahko vyrobíte aj doma z čisto prírodných ingrediencií. A nebojte sa, nepotrebujete na to žiadny špeciálny prístroj na výrobu zmrzliny, úplne vám postačí klasický mixér. Dnes vám prinášame niekoľko inšpirácií na chutné domáce zmrzliny alebo nanuky.
Fit banánová zmrzlina s arašidovým maslom
Toto je najjednoduchšia a najrýchlejšia zmrzlina, akú si môžete pripraviť. Stačia vám na to len 2 suroviny a výsledok je úplne úžasný. Základom je mať v mrazničke pripravený sáčok s nakrájanými zamrazenými banánmi.
Navyše je to praktické. Vždy, keď vám doma ostanú prezreté banány, ktoré už nestíhate zjesť, jednoducho ich obieľte, nakrájajte na menšie kúsky a hoďte do mrazničky. Môžete ich potom využiť napríklad na prípravu smoothie alebo zdravej fitness zmrzliny 😉
Potrebujeme:
- 2 banány ( nakrájané na menšie kúsky a zamrazené)
- 2 PL arašidového masla
Postup:
Banány dáme do mixéra spolu s arašidovým maslom a zmixujeme na hladkú krémovú konzistenciu. Trvá to len pár sekúnd a zmrzlina je hotová. A môžete ju hneď podávať 😉
Tento základný recept si môžete ešte podľa chuti vylepšiť a zakaždým si pripraviť inú zmrzlinu. Pridajte napríklad hrsť mrazených jahôd a budete mať zmrzlinu s jahodovou príchuťou. Rovnako môžete použiť napríklad mrazené mango alebo lesné ovocie pre dosiahnutie rôznych ovocných príchutí.
Alebo pridajte polievkovú lyžicu kakaového prášku a vaša zmrzlina bude čokoládová. Namiesto arašidového masla tiež môžete vyskúšať mandľové, kešu maslo alebo napríklad proteínovú fitness nutellu.
Náš tip: Pridajte 1- 2 odmerky vášho proteínového prášku a fantastická proteínová zmrzlina je na svete 😉
Kokosová zmrzlina
Chuť kokosu vás razom prenesie na exotické pláže s bielym pieskom, priehľadným morom a kokosovými palmami. Ak máte radi kokos, vyskúšajte túto super extra kokosovú zmrzlinu 😉
Potrebujeme:
- ½ plechovky kokosového mlieka
- ¼ šálky strúhaného kokosu
- 2-3 PL agáve sirupu (alebo iného prírodného sladidla podľa chuti)
- ½ ČL vanilkového extraktu (nemusí byť)
- 2 mrazené banány
Postup:
Všetky ingrediencie zmixujte dokopy na hladký krém. Hmotu prelejte do uzatvárateľnej nádoby a odložte do mrazničky asi na 4 hodiny.
Avokádovo – pistáciová zmrzlina
Avokádo a zmrzlina? Áno, aj z tejto zdravej suroviny si môžete pripraviť výbornú domácu zmrzlinu. S pistáciami navyše vytvára dokonalú luxusnú dvojku 😉
Potrebujeme:
- 2 mrazené banány
- ½ avokáda
- ¼ šálky pistácií
- 1 PL strúhaného kokosu
- ½ ČL vanilkového extraktu
- ¼ ČL mandľového extraktu
Postup:
Pistácie nasekáme na menšie kúsky a časť si odložíme bokom na posypanie. Zvyšné pistácie a všetky ďalšie ingrediencie dáme do mixéra a zmixujeme na hladký krém. Zmrzlinu ihneď naservírujeme, posypeme pistáciami, ktoré sme si nechali bokom a podávame.
Smoothie nanuky
Smoothie je skvelý spôsob ako svojmu telu dodať mix výživných látok rýchlo a jednoducho. Ak si ho zamrazíte do nanukových formičiek, získate z neho navyše skvelý osviežujúci letný dezert.
Potrebujeme:
- 1 banán
- 1 avokádo
- 2 hrste baby špenátu
- 1 ks ošúpaného jablka
- 1 šálku mandľového mlieka alebo jogurtu
Postup:
Všetky ingrediencie spolu zmixujeme na hladkú hmotu. Smoothie potom rozlejeme do nanukových formičiek a odložíme stuhnúť do chladničky.
Banánové nanuky
Tieto jednoduché banánové nanuky pripravíte raz dva. Môžete ich obaliť v čokoládovej alebo jogurtovej poleve podľa chuti a pridať ľubovoľnú posýpku.
Potrebujeme:
- 4 banány
- Polovicu kvalitnej horkej čokolády
- 2 PL kokosového oleja
- 1 balenie gréckeho jogurtu
- ¼ šálky mandľového mlieka
Na posýpku:
- Granola
- Nasekané mandle
- Kokosové vločky
Postup:
Banány ošúpeme, prekrojíme na polovice a každú napichneme na nanukovú paličku. Banány uložíme na malý plech alebo podnos vyložený papierom na pečenie a dáme zamraziť do mrazničky.
Pripravíme si polevy. Na čokoládovú polevu rozpustíme vo vodnom kúpeli polovicu horkej čokolády s kokosovým olejom. Na jogurtovú polevu zmiešame jeden hustý grécky jogurt s mandľovým mliekom na hladkú konzistenciu.
Zmrznuté banány celé obalíme v ľubovoľnej poleve, posypeme napríklad sekanými mandľami, granolou alebo kokosom a odložíme naspäť do mrazničky poriadne stuhnúť na niekoľko hodín.
Zdroje obrázkov: cdkitchen.com, thebakingfairy.net, tv3.ie, foodnetwork.co.uk, divinehealthyfood.com