Prečo je dobré mať stravovací plán na mieru?

Ideálne stravovanie je pre každého iné. Ovplyvňujú ho gény, pohlavie, vek, prostredie, fyzický a zdravotný stav, ale aj pracovné podmienky, psychická záťaž či športové aktivity. Zmena stravy, prípadne jej prispôsobenie individuálnym potrebám jednotlivca má preto blahodarné účinky. Kvalitný jedálniček na mieru môže prispieť k získaniu či udržaniu vytúženej telesnej hmotnosti, zlepšeniu zdravotného stavu,  obnoveniu prílevu energie či podpore celkovej psychickej pohody.

Každý človek potrebuje niečo iné

Nie je nič jednoduchšie, ako nájsť a vyskúšať niektorú z diét, ktoré nájdete v knihách, časopisoch alebo na internete. Cieľom môže byť zníženie hmotnosti, detoxikácia, vyformovanie postavy či zlepšenie zdravotného stavu. Otázne však je, aký bude výsledok tejto diéty v skutočnosti. Dôvodom je to, že stravovací plán na mieru, ktorý funguje u vás, nemusí byť a pravdepodobne ani nebude vhodný pre niekoho iného.

Na príčine môžu byť rozličné faktory:

  • stravovacie návyky,
  • ochota prispôsobiť sa celková sebadisciplína,
  • vek,
  • zloženie tela,
  • alergia, intolerancia alebo nechuť na určité jedlá,
  • denný režim.

Ako sa tvorí individuálny stravovací plán na mieru

Individuálny jedálniček je dobré zveriť do rúk odborníka. Môže to byť lekár, výživový poradca alebo tréner, ktorý sa venuje výžive a výživovému poradenstvu a je kompetentný v danej oblasti. Samotnému vytvoreniu plánu by mala predchádzať aspoň základná analýza. Na základe informácií, ktoré klient o sebe poskytne odborníkovi, je dôležité posúdiť jeho aktuálny zdravotný stav, súčasné stravovacie návyky a preferencie.

Prečo je dobré mať stravovací plán na mieru?

Rovnako je potrebné brať ohľad na finančné, časové a pracovné možnosti dotyčného človeka. Práve od nich do veľkej miery závisí, ako bude plán vyzerať a čo bude obsahovať. Veľký význam má aj analýza klientových návykov, ktorá poukáže na opakujúce sa chyby, ktoré klient robí a ktoré majú podiel na tom, že sa nedostavujú výsledky. Vytvorenie individuálneho stravovacieho plánu sa však dá dosiahnuť len dôkladnou a precíznou prípravou.

Prispôsobenie jedálnička na mieru môže byť výzvou

Pri zostavovaní jedálneho lístka na mieru je potrebné brať do úvahy aj prepočty z aktívnej svalovej hmoty, zloženia krvi, či druhu a objemu tréningu. Vypracovanie individuálneho stravovacieho plánu na mieru v podstate predstavuje snahu čo najpresnejšie odhadnúť kalorickú potrebu jedinca a zároveň preňho vytvoriť škálu vhodných potravín a jedál.

Čo sa týka obľúbenosti či odporu k jednotlivým jedlám, dôležité sú aj konkrétne stravovacie preferencie. Nemá význam vyradiť všetky potraviny, ktoré ste doteraz pravidelne jedávali a začať s konzumáciou trebárs quinoy, chia semienok, batátov, manga a avokáda, ak ste sa im vždy vyhýbali. Prečo? Nuž, pravdepodobne by ste pri takomto jedálničku dlho nevydržali a čoskoro by sa všetko vrátilo naspäť do starých koľají. Práve preto je na začiatku dôležitá podrobná konzultácia s človekom, ktorý vám jedálniček na mieru bude zostavovať.

TIP: Ak chcete schudnúť, prečítajte si, ako udržať metabolizmus na vysokých obrátkach po celý deň.

Základné typy stravovacích plánov podľa účelu

Vzhľadom na to, čo chceme zmenou stravovania dosiahnuť, môžeme druhy stravovacích plánov rozdeliť nasledovne:

  • Individuálny stravovací plán na udržiavanie hmotnosti – je vhodný pre ľudí, ktorí nechcú ani pribrať, ani schudnúť, ale potrebujú si udržať svoju ideálnu hmotnosť a pritom sa zdravo stravovať.
  • Individuálny stravovací plán na chudnutie – majú oň záujem ľudia, ktorí chcú zmenou stravovania prispieť k strate nadbytočných kilogramov, odstráneniu tukových zásob či vyformovaniu postavy. Samozrejme, netreba zabúdať, že dodržiavaním zodpovedne pripraveného plánu sa nedostavia výsledky okamžite, efekt však bude o to dlhodobejší.
  • Individuálny stravovací plán na priberanie – ideálny pre tých, ktorí v dôsledku prekonaného ochorenia alebo z rozličných iných príčin potrebujú pribrať, aby dosiahli požadovanú hmotnosť.
  • Individuálny stravovací plán pri zmenách zdravotného stavu – pomáha ľuďom, ktorí trpia ochoreniami. Diéty totiž nemusia byť len odtučňovacie. Diabetická, žlčníková alebo trebárs diéta pri ochoreniach pankreasu kladú zvýšené nároky na pozornosť pri výbere vhodných jedál, ale aj na splnenie výživových požiadaviek organizmu.

Prečo je dobré mať stravovací plán na mieru?

Výsledky individuálneho stravovacieho plánu

S pomocou jedálneho lístka na mieru dokážete viac, než si dokážete predstaviť. Hoci si zmena stravovania vyžaduje čas, aby priniesla svoje ovocie, jej výsledky sú omnoho trvalejšie, ako pochybné diéty sľubujúce zhodenie pár kíl v priebehu niekoľkých dní. Navyše, s odborne pripraveným a na mieru „ušitým“ jedálničkom nemusíte mať obavy z nebezpečných zdravotných následkov. Naopak, zdravšie a pre telo a životný štýl prirodzenejšie stravovanie so sebou prináša ďalšie benefity v podobe vyformovanej postavy, zlepšenia fyzického i pracovného výkonu a kondície. Ruka v ruke s tým kráča aj zvýšenie množstva energie a celková psychická pohoda.

Pre dosiahnutie optimálnych výsledkov je kľúčové, aby ste sa pridržiavali jedného plánu a nečerpali informácie z viacerých zdrojov. V snahe pomôcť si a urýchliť dosiahnutie svojich cieľov si v konečnom dôsledku môžete dokonca uškodiť či posunúť sa naspäť. Nie je vhodné ani z ničoho nič zo dňa na deň zmeniť zaužívané stravovanie. Ideálne je pomaly, postupne a natrvalo odstraňovať zo svojho jedálnička zaužívané nezdravé jedlá a návyky a takto hladko nabehnúť na zdravú životosprávu.

Urobte prvý krok hneď teraz. Získajte svoj jedinečný stravovací plán na mieru a dosiahnite ciele, o ktorých ste doteraz len snívali.

Lucia

Lucia

New Letter

Kategórie článkov

CLOSE

Kategórie produktov

Add to cart