Vonku sa ochladilo,v kancelárií je zas teplo.Tieto zmeny teplôt nášmu telu neprospievajú a prinášajú zo sebou zníženú imunitu.Naše telo je oslabené a nám spôsobí aj ten najmenší bacil veľké problémy.Začne to s nádchou,miernou bolesťou hlavy a ak to nebudeme brať vážne môže nás dolapiť chrípka.Prevencia je v tomto prípade dôležitá,ale čo ak sme už do toho spadli?Konzumáciou nižšie spomenutých potravín dodáte telu chýbajúce vitamíny a môžte tak úspešne zatočiť s nachladnutím či chrípkou.
Celé zrná
Celé zrná totižto obsahujú minerál zinok,ktorý je zásadný pre udržanie zdravého imunitného systému.Na trhu je v dnešnej dobe množstvo výrobkov.Môžte vyskúšať celozrnné cestoviny,hnedú ryžu,žitný chlieb alebo ovsené vločky.Výber je len na vašej chuti.
Banány
Obsahujú vitamín B6,ktorý pomáha telu v boji s infekciou.Môžte si nakrájať banán na kolieska a vmiešať do ovsených vločiek.Šanca na porazenie mikróbov bude tým pádom dvakrát väčšia.
Kajenské korenie
Kajenské korenie ako aj paprika obsahuje látku kapsaicín.Kapsaicín má veľa pozitívnych účinkov.V tomto prípade nám ale pomáha tým,že zabraňuje usadzovaniu hlienu v pľúcach a prečisťuje nosné kanáliky pri nádche.Môžete si ho nasypať do zeleninových vývarov alebo strukovinových prívarkov.
Sladké zemiaky
Sladké zemiaky sú jedny z najlepších zdrojov beta-karoténu (vitamín A),ktoré telo potrebuje na zvýšenie bielych krviniek.Biele krvinky v našom tele plnia funkciu bojovníkov proti rôznym infekciám.Môžete ich jesť pečené alebo vo forme zemiakovej kaše.
Cesnak
Síce mnohí cesnak nemajú radi kvôli jeho štipľavej chuti a následnému zápachu z úst,pri boji z infekciami je to jedna z najlepších potravín.Cesnak za svoje protizápalové a protibakteriálne vlastnosti vďačí látke zvanej alicín.Čím viac alicínu cesnak obsahuje,tým je to pre vás lepšie
Kapusta
Ľudia si do čajov počas obdobia keď sú chorí zväčša dávajú citrón.Je to z dôvodu že chcú zvýšiť príjem vitamínu C.Avšak najviac zo zeleniny ho obsahuje kapusta.Najlepšie je konzumovať ju surovú,pretože vysokou teplotou pri varení sa vitamín C znehodnocuje.
Zázvor
Zázvor tlmí množenie baktérií a vírusov,čo počas chrípkového obdobia vôbec nieje na škodu.Má schopnosť zvyšovať imunitu a počas zimných období nám pomôže prehriať celé telo.
Takže toto je pár potravín ktoré vám pomôžu zatočiť s chrípkou či nachladnutím.Najdôležitejšia je samozrejme prevencia a preto by ste mali dbať na dostatočný príjem vitamínov počas celého zimného obdobia.Najlepším zdrojom vitamínov je čerstvé ovocie a zelenina,ale kedže cez zimu nám nič nerastie,môžte využiť zásoby ktoré ste si pred zimou urobili.