Či už chudnete alebo sa snažíte na seba nabaliť nejakú tu hmotu,bez správnej výživy to nepôjde.Ale to už samozrejme viete.Veľa ľudí si myslí že je zdravá strava drahá,ale opak je pravdou.Dokonca je v niektorých prípadoch lacnejšia ako si mnohí myslia.Takže po čom sa to máme vlastne v tom obchode pozerať ?
Vajíčka
Vajíčka sú základnou potravinou snáď každého kto sa snaží zdravo stravovať,niečo zo svojím telom urobiť alebo zlepšiť svoj športový výkon.Vajíčko sa skladá z bielka a žĺtka.Celé vajíčko má zhruba 90 kcal,7 gramov bielkovín pričom v bielku sa nachádzajú zhruba polovica bielkovín vajíčka,čiže cca 3,5 gramu a neobsahuje žiaden tuk.V žĺtku nájdeme 6 gramov tuku a tiež cca 3,5 gramy bielkovín.Veľa ľudí sa domnieva že žĺtka sú zlé a preto ich vyhadzujú.Za dobrý príklad tomu nedávajú ani fitnesáci a kulturisti ktorí počas príprav jedia iba bielka.Ale to je chyba.Kulturisti to robia kôli tomu že potrebujú zredukovať kalorický príjem a kedže tuk má až 9 kcal čo je v prípade jedného vajíčka až 54 kcal,tak sa ich zámerne zbavujú.Pre bežne cvičiacich to však nemá zmysel.Viac vyťažia ak si nechajú aj žĺtka,kedže obsahujú vitamíny ako A,D,E,K ktoré sa rozpúšťajú len v tukoch a kedže v žĺtku je tuk,tak ich telo aj patrične využije.Okrem toho obsahujú aj dalšie vitamíny ako radu B vitamínov,vitamín C a mnoho stopových prvkov.
Mäso
Vegetariáni asi nebudú nadšený,ale mäso je dôležité.Človek konzumuje mäso odjakživa a prináša mu to samé výhody.Každý si môže zvoliť druh aký mu chutí.Je zbytočné sa napchávať stále kuracinou,ak človeku už lezie hore krkom.Ako najlepšia voľba je obmieňať rôzne druhy,aby si človek nezvykol a vyťažil z nich maximum.Kedže každý druh má iné špecifické hodnoty,chuť,dĺžku trávenia a pod.Energetická hodnota sa pohybuje od druhu.Bravčové má okolo 15-20 g bielkovín,9-30 gramov tuku a sacharidy do 2 gramov.Kuracie a morčacie má podobné hodnoty 20-25 g bielkovín,3-10 g tuku a skoro žiadne sacharidy.Hovädzie má okolo 22 g bielkovín,cca 10 g tukov a žiadne sacharidy.Hus a kačka majú cca 15 g bielkovín ale až 20 g tuku.Mäso obsahuje radu vitamínov a stopových prvkov z ktorých treba spomenúť hlavne železo.Hlavne ženy a vegetariáni majú tohto prvku nedostatok a môže vzniknúť anémia.Ďalej je to meď,horčík,zinok,draslík,kobaltu,mangánu,fosforu a pod.Ak sa snažíte znížiť váhu voľte menej tučné mäso ako napríklad kuracie a morčacie,ak sa snažíte nabrať nejaké tie svaly navyše určite voľte častejšie kvalitné bravčové a hovädzie.
Ryby
Ryby sú v našej výžive skôr ojedinelým javom ako tým pravidelným.A ak sa už naskytne možnosť ľudia neuvážene konzumujú ryby v konzervách,ktoré sú napustené éčkami a podobnými nezmyslami.Ak chcete pre svoje zdravie urobiť maximum určite voľte skôr čerstvé ryby,prípadne mrazené,ktoré sú však napustené veľkým množstvom soli a vody,čo tiež nieje pre organizmus práve najlepšie riešenie.Výhoda rýb je najmä v tom že neobsahujú žiadne sacharidy a obsahujú pre telo vynikajúci zdroj omega-3 mastných kyselín ktoré máme v potrave v nedostatočnom množstve.Omega-3 mastné kyseliny patria spolu s omega-6 a omega-9 mastnými kyselinami do skupiny polynenasýtených mastných kyselín.Ideálny pomer omega-3 ku omega-6 by mal byť 1:3 lenže skutočnosť je taká že tento pomer je výrazne vyšší v prospech zápalových omega-6 a to až 20:1,v niektorých prípadoch aj viac.Preto by sme mali dbať na pravidelný príjem rýb a to aspoň 2 krát do týždňa.Hlavná výhoda je že sú ľahko stráviteľné a môžu ju teda jesť aj ľudia čo majú problémy s trávením.Využívajú ich aj kulturisti v príprave pretože majú malú enegetickú hodnotu a dodajú svalom čo potrebujú.
Zemiaky
V našej oblasti je veľká hojnosť zemiakov,tak prečo túto výhodu nevyužiť.Zemiaky majú v strave význam energetický pretože obsahujú škroby(sacharidy)ktoré sú dôležité ako energia pre svalovú prácu.Obsahujú cca 80 kcal,2 gramy bielkovín,17 g sacharidov a žiadne tuky.Obyčajné zemiaky majú vďaka obsiahnutej vode a vláknine stredný glykemický index,čo znamená že vám to nerozhádže krvný cukor,nebudete tak skoro hladný a nepriberiete.GI(glykemický index) ovplyvňuje aj spôsob prípravy dusenie a varenie ho moc nezmení.Ale ak si urobíte pečené zemiaky máte z toho jedlo s vysokým GI ktoré rozkolísa hladinu krvného cukru,máte čoskoro hlad a nasleduje nespokojnosť s postavou.Najnovší fitnes hit su batáty tzv “sladké zemiaky”.Zložením sú podobné zemiakom,majú nižší GI a nespočetne veľa zdraviu prospešných látok.Nájdeme v nich beta-karotén ktorý im dáva takú červenšiu farbu,vitamíny najmä A,E,C,B,ďalej sú to draslík,horčík,kyselina kávová,luteín a mnoho iných.
Ryža
Ryža patrí k rýchlym sacharidom a preto je vhodná najmä v období po tréningu,kedy rýchlo a spoľahlivo doplní glykogénové zásoby a tým zabezpečí super-kompenzáciu pre ďalší tréning.Je ľahko stráviteľná a často sa doporučuje lekármi pri žalúdočných problémoch.Je ľahko dostupná a lacná.100 gramov surovej ryže obsahuje zhruba 80 g sacharidov,8 gramov bielkovín,tukov a vlákniny má okolo 2 gramov.Má nízky obsah cholesterolu a sodíka.Obsahuje beta-glukán,čo je druh vlákniny a má dobrý vplyv na imunitu.Najviac z minerálov u nej nájdeme mangán,železo a selén,fosfor,zinok,meď a vápnik.Z vitamínov sú to najviac B a E.Poznáme veľa druhov ryže a je len na vás ktorú si vyberiete.
Zelenina a ovocie
O zelenine a ovocí by som musel napísať osobitný článok aby som vyzdvihol všetky druhy a ich výhody,takže len všeobecne.Hlavnou výhodou je že obsahujú vlákninu,vitamíny a minerálne látky.Ovocie navyše obsahuje aj podstatne viac energie ako zelenina,preto vás aj občas skvele zasýti.Ovocie je vhodné konzumovať doobeda alebo po náročnom fyzickom tréningu kedy je telo vyšťavené a potrebuje “dobiť baterky”.Zelenina najmä listová je vhodná na podporu trávenia alebo pri redukčných diétách.Pretože a svoj objem predstavuje skoro nulovú využiteľnú energiu pre telo.Ak sa pýtate ktorá zelenina alebo ovocie je najlepšie tak poviem že všetky.Pokiaľ sa nechystáte vyslovene na nejakú fitnes súťaž tak sa nemusíte obávať nijakých druhov.Najlepšie je ich striedať,tým si budete istý že telu dodáte všetky potrebné vitamíny a minerály ktoré pre svoj chod potrebuje.