Konzumácia ovocia a zeleniny má v našej strave osobitý význam.Dnešná strava obsahuje množstvo prázdnych kalórií,ktoré sú pre naše telo v podstate nevyužiteľné,zahlcujú organizmus a ten sa stáva čím ďalej nefunkčným.Ovocie a zelenina obsahuje 5 dôležitých látok pre náš organizmus ktoré zlepšujú kondíciu,posilňujú imunitný systém a sú výborným zdrojom energie priamo z prírody.
1.vitamíny-Posilňujú funkcie dôležitých orgánov v tele.
2.Minerály-Ovplyvňujú pozitívne biochemické procesy v organizme.
3.Vláknina-Podporuje správnu funkciu žalúdka,pohyblivosť čriev a tým zabezpečí pravidelné vyprázdňovanie.
4.Fruktóza a jednoduché cukry-Dodávajú nášmu telu potrebnú energiu.
5.Mastné kyseliny-Potrebné pre správne fungovanie hormónov.
Ovocie
Jablká
Majú málo kalórií preto by ste sa nemali báť ich konzumácie.Obsahujú až 30 % vlákniny,preto sa často využíva pri hnačkách(sladké jablká)alebo pri zápche(kyslé jablká).Obsahuje množstvo vitamínov ktoré sa určite zídu v chrípkových obdobiach.Vďaka vysokému obsahu vody poslúžia pri bolestiach hlavy a závratov ktoré sú spôsobené dehydratáciou organizmu.
Čerešne
Obsahujú najmä vitamín C,draslík,fosfor,kyselinu kremičitú.Prečisťuje organizmus a obličky,odvádza z tela von toxíny pretože ma močopudné účinky.
Slivky
Spojenie vápnika a fosforu ma blahodárne účinky na kosti a trávenie.Slivky sú známe svojím laxatívnym účinkom z dôvodu obsiahnutej vlákniny.Povzbudzuje chuť do jedla,podporuje učenie,zvyšuje obranyschopnosť organizmu a plodnosť.
Hrušky
Majú antibakteriálny,močopudný a posilňujúci účinok hlavne v kombinácií s vločkami.Ich plody a šťava sa používajú pri močových kameňoch,vysokom krvnom tlaku a obezite.Obsahujú vitamíny,fosfor,vápnik a jednoduché cukry.
Marhule
Betakarotén v marhuliach vás v lete ochráni pred škodlivým žiarením zo slnka.Kyselina listová a pantoténová podporujú imunitný systém a tvorbu buniek.Zlepšujú náladu.odstraňujú únavu a bojujú proti voľným radikálom v organizme.
Broskyne
Neobsahujú tuk a sú ľahko stráviteľné.Posilňujú srdce,cievy,krvný obeh a tým podporujú funkciu imunitného systému.Podporujú chudnutie,prečisťujú organizmus a zvyšujú vitalitu celého organizmu.
Banány
Pre vysoký obsah draslíka sa vynikajúco hodia pre osoby trpiace častými svalovými kŕčmi či už počas dňa alebo počas športovej aktivity.Stimuluje tvorbu serotonínu,zlepšuje náladu a pokojný spánok.Využijú ich ľudia ktorí sa odhodlali prestať fajčiť pretože zmierňuje abstinenčné príznaky.Vďaka obsahu jednoduchých cukrov si ich dajte po tréningu pre rýchle doplnenie strateného glykogénu vo svaloch.
Zelenina
Brokolica
Významná v boji proti rakovine z dôvodu vysokého množstva látky sulforafán.Ak máte žalúdočné vredy alebo zápal sliznice žalúdka mali by ste ju zaradiť do svojho jedálnička,je účinnejšia ako predpisované antibiotiká.Zlepšuje matabolizmus sacharidov a bielkovín,čo určite oceníte pri budovaní svalovej hmoty.Podnecuje krvotvorbu,zásobenie buniek kyslíkom a zlepšuje činnosť svalov.Má protizápalové účinky a muži ju ocenia v prípadoch ak produkujú vysoké množstvá ženského hormónu estrogénu,ktorý má za následok ukladanie tuku v tele,
Cesnak
Cesnak je jeden zo “všeliekov”.Za najdôležitejšiu výhodu môžme považovať silné antioxidačné účinky.Znižovanie cukrov a tukov v krvi,riedenie krvi,odstránenie únavy a pre mužov významné zvýšenie potencie a libida.
Kapusta
Je to v podstate zásobárňa vitamínov.Okrem najviac obsiahnutého vitamínu C,obsahuje aj betakarotén,vitamíny A,E,K,B1,B2,B9,kyselinu listovú,vápnik a vlákninu.Používa sa pri zápaloch,žalúdočných vredoch a zápche.Ak ste počuli o tukožrútskej polievke tak jej základ pozostáva z kapusty.
Mrkva
Je bohatá na betakarotén a vitamín A.Obsahuje aj vitamíny B,C,E,H,kyselinu listovú,pantotenovú,kremičitú a pektínové látky.Z minerálov spomeniem sodík,draslík,vápnik,horčík,fosfor síru,mangán,železo,meď a zinok.Znižuje cholesterol,predchádza zápche,má ochranné účinky na kožu,zuby a kosti.Zlepšuje zrak,povzbudzuje chuť do jedla a znižuje riziko rakoviny pľúc.Ak sa človek cíti slabý alebo sa zotavuje mal by určite siahnuť po mrkve.
Paradajky
Je to všestranná zelenina ktorá sa určite v kuchyni nestratí.Vďaka nízkemu obsahu kalórií ich ľudia využijú pri redukčných diétach.Obsahujú významnú látku zvanú lykopén,ktorá má ochranný charakter najmä na pľúca a oči.Nezrelé paradajky môžu spôsobiť bolesť hlavy a nevoľnosť,zelené miesta totiž obsahujú škodlivý solanín.
Špenát
Málokto by nepoznal rozprávku o “Pepekovi námorníkovi”.Aj keď sa ukázalo že neobsahuje toľko železa ako a hovorilo stále je výborný zdroj iných cenných živín.Má blahodárne antianemické účinky vďaka obsahu kyseliny listovej a folátov.Špenát sa odporúča ľudom ktorí sa venujú fyzickej práci a športu a adolescentom v období prudkého rastu.Obsahuje minimum kalórií.energia sa z neho uvoľňuje postupne a reguluje hladinu tuku v krvi.Je bohatým zdrojom kyseliny šťaveľovej ktorá na seba viaže vápnik,čo pri nadmernej konzumácii môže mať negatívne následky,preto ho konzumujte s mierou.
Reďkovka
Zvyšuje tvorbu žalúdočných štiav,urýchľuje zažívací proces a tak telo dokáže spracovať potravu rýchlejšie a efektívnejšie.je účinná pri ničení baktérií v tele,čím pomáha pri rôznych ochoreniach ako kašeľ,pálenie záhy,plynatosť,zápcha.Čistí obličky a močové cesty,zabraňuje tvorbe močových a obličkových kameňov.Pomáha znížiť hladinu cholesterolu v krvi a zlepšuje činnosť mozgu a nervov.Mali by sme si vyberať bio reďkovky,pretože ak je hnojená znehodnocuje sa a v tele vznikajú dusičnany a dusitany ktoré pôsobia rakovinotvorne.
Ako vidíte množstvo príznakov a ochorení sa dá vyliečiť konzumáciou tých správnych potravín.Už naši predkovia poznali silu prírody a vedeli si poradiť.Ľudia nato tak troška pozabudli a zasiahla ich vlna ochorení ktoré nevedia liečiť.Síce sa nedá všetko vyliečiť “obyčajným jabĺčkom”,ale prevencia je dnes dôležitá.Vždy je lepšie zjesť denne pár kusov ovocia a zeleniny,ako neskôr kartón liekov.
Zdroj:zelovoc.nazdravie.sk,skolskeovocie.sk