Ako si zachovať zdravie po celý rok? Nakupujte tieto potraviny!

Príroda to už zariadila za nás. Každý mesiac nám ponúka čerstvé sezónne potraviny, ktoré v danom období najviac potrebujeme k udržaniu dobrého zdravia. Strava bohatá na zeleninu a ovocie nás chráni pred civilizačnými ochoreniami, dodáva telu potrebné živiny a pomáha spaľovať tuk. Okrem toho je aj finančne výhodné nakupovať zeleninu a ovocie práve v období, keď je ho všade dostatok.

V prípade, že chcete spaľovať tuk, mali by ste dbať na dostatočný obsah vlákniny vo vašej strave. Umožňuje telu správne spracovávať tuky obsiahnuté v potrave, spomaľuje vstrebávanie cukrov, zvyšuje inzulínovú senzitivitu a má pozitívny vplyv na trávenie a cievny systém.

Vďaka svojim vlastnostiam vláknina tiež dodáva pocit nasýtenia bez pridávania zbytočných kalórií. Zabraňuje tak nárazovému prejedaniu a pomáha udržať štíhlu postavu. Nájdete ju v čerstvom ovocí aj zelenine. Aby ste mali prehľad, aké ovocie a zeleninu je počas roka najlepšie nakupovať, prinášame vám praktický prehľad.

V januári podporia imunitu pomaranče

Citrusové ovocie je u nás obľúbené najmä počas zimných mesiacov, vďaka svojmu obsahu vitamínu C. Napríklad pomaranče nám pomáhajú posilniť imunitu, odolávať vírusom a bojovať s vplyvom voľných radikálov. Pomaranče sú ale tiež skvelým zdrojom draslíku, ktorý napomáha regulovať krvný tlak.

Ružičkový kel je skvelá voľba na február

Je tiež skvelým zdrojom vitamínu C, ako aj draslíku a kyseliny listovej. Kyselina listová má významné zdravotné účinky na naše telo. Podporuje zdravie srdca, vyrovnáva krvný tlak a dokonca organizmus chráni pred vznikom rakoviny. Pri nákupe venujte pozornosť pevným ružičkám svetlozelenej farby.

V marci siahnite po špargli

V marci stavte na špargľu. Vyberajte pekné suché a pevné stonky. Špargľa je veľmi bohatá na kyselinu listovú, ktorá ako sme už spomenuli , pôsobí proti rakovine a redukuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. So špargľou si môžete pripraviť mnoho chutných jarných receptov, výborný je napríklad špargľový krém alebo dusená špargľa ako príloha k mäsu či vaječnej omelete.

V apríli stavte na žltý melón

V apríli sa osviežte chutným žltým melónom. Nájdete v ňom minerály ako železo, vápnik, fosfor, mangán, selén, fluorid, zinok,  horčík, draslík, sodík a vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén, kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú a antioxidant luteín. Jeho konzumáciou podporíte dobré trávenie, detoxikáciu organizmu a krásnu zdravú pleť.

K máju patria sladučké jahody

Jahody sú jedným z najlepších zdrojov antioxidantov v ovocnej ríši. Pomáhajú znižovať riziko rakoviny prsníka a hrubého čreva. Ďalej posilňujú imunitný systém, prospievajú cievam a vďaka svojmu močopudnému účinku zlepšujú funkciu obličiek a zabraňujú tak zavodňovaniu organizmu.

Ovocím na jún sú čučoriedky

Tieto malé fialové bobuľky sú doslova nabité živinami. Obsahujú množstvo rastlinných chemikálií, zvaných fenolové kyseliny a anthocyaniny, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred rakovinou. Pôsobia tiež proti srdcovo-cievnym ochoreniam a pomáhajú zlepšovať pamäť.

V júli si doprajte čerešne

Čerešne obsahujú látku cyanidin, ktorá pôsobí proti zápalom. Čerstvá čerešňová šťava pomáha zmierňovať bolesť svalov, preto je veľmi vhodné piť ju pred tréningom vo fitness centre.  Konzumáciou čerešní ďalej podporíte zdravie pečene, pokožky, zubov a kostí.

August je sezónou čerstvých paradajok

Pri ich nákupe dbajte na pevnú lesklú šupku a tuhú dužinu. Paradajky obsahujú antioxidant lykopén, ktorý účinne bojuje proti rakovine. Okrem toho podporujú funkciu mozgu, spomaľujú starnutie a napomáhajú obnove buniek. V lete sú skvelé do miešaných zeleninových šalátov alebo len tak ku chlebíku. Vďaka vysokému obsahu vody a malému množstvu kalórií sú ideálnou potravinou ak potrebujete schudnúť.

V septembri kraľuje brokolica

Brokolica je pre vaše zdravie fantastická v mnohých smeroch. Detoxikuje organizmus, chráni pred voľnými radikálmi, urýchľuje metabolizmus, obnovuje črevnú mikroflóru, podporuje tvorbu svalovej hmoty a má upokojujúce účinky na nervový systém. Pridajte ju všade, kam môžete. Napríklad do zelených smoothies, zeleninových šalátov, polievok či cestovín.

V októbri vás zahreje chutná tekvica

Tekvice sú typickými symbolmi jesene. Okrem toho, že sú veľmi chutné, sú aj skvelým zdrojom vlákniny, ktorá napomáha kontrole hladiny cukru v krvi a dobrému tráveniu. Je tiež veľmi prospešná pre zdravé srdce a vďaka obsahu luteínu podporuje dobrý zrak. Môžete si z nej pripraviť množstvo teplých a výdatných jesenných jedál.

Sladké zemiaky patria na novembrové menu

V novembri si doprajte sladké zemiaky, známe aj ako batáty. Sú excelentným zdrojom betakaroténu, ktorý znižuje riziko rakoviny prsníkov a napomáha  dobrému zraku, vitamínu C, ktorý chráni bunky pred starnutím a vlákniny, ktorá poskytuje potrebné zasýtenie.

Kapusta je vitamínovou bombou na december

Kapusta je absolútne fantastickou zeleninou na zimné obdobie. Je doslova céčkovou bombou, vďaka čomu pomáha udržať silný imunitný systém a chrániť nás pred chorobami v období, keď to najviac potrebujeme. Kapusta prečisťuje tráviaci systém od toxických a odpadových látok, pomáha odvodňovať organizmus a celkovo výborne prispieva k redukcii hmotnosti.

Tak teda, neváhajte svoje nákupné košíky naplniť kopou zdravej sezónnej zeleniny a ovocia. Prajeme vám, aby ste v zdraví a vitalite prežili celý rok 2018!

Lívia Šuľová

Lívia Šuľová

New Letter

Kategórie článkov

CLOSE

Kategórie produktov

Add to cart