Možno sa vám zdá, že si život bez neho už ani neviete predstaviť. Cukor predsa používame do kávy, čaju, koláčov, zmrzliny či múčnikov. Rozhodne však pri tom nejde o potravinu, ktorú by sme si mohli dopriať v akomkoľvek množstve. Nadmerný prísun cukru môže viesť k cukrovke, zvýšenej tvorbe zubného kazu, obezite, srdcovým ochoreniam či niektorým typom rakoviny. Pozrite sa, ako nahradiť cukor a aké sú najpopulárnejšie náhradky cukru.
Cukor ako jed
Hlavným dôvodom, prečo konzumácia cukru môže zapríčiňovať množstvo zdravotných problémov je najmä to, že ho prijímame priveľa. Takisto na rozdiel od našich predkov dávame prednosť cukru vyrábanému priemyselne, teda repnému, trstinovému, kukuričnému či glukózo – fruktózovému.
Nadmerný prísun cukru v potrave je v mnohých prípadoch zodpovedný za vznik rozličných ochorení. Navyše, cukor funguje ako návyková látka, pretože na rozdiel od tukov a iných živín ovplyvňuje chuť a vytvára tak túžbu po ďalšom jedle. Toto môžu obchodníci využívať na zvyšovanie predaja svojich produktov.
Čo spôsobuje nadmerná konzumácia cukru
- prekyslenie organizmu
- rozvoj obezity
- znižuje hladinu dobrého cholesterolu (LDL – cholesterol s nízkou hustotou)
- vznik alebo zhoršenie akné
- poškodenie pečene
- vznik osteoporózy
- zvýšenú tvorbu zubných kazov
- vznik Alzheimerovej choroby
- žalúdočné vredy a obličkové kamene
Ako nahradiť cukor alebo toto sú zdravé náhrady cukru
1. Med
Tento produkt včiel sa právom považuje za jedno z najlepších prírodných sladidiel. V jeho zložení nájdeme približne 80 % prírodného cukru, 18 % vody, 2 % minerálnych látok, vitamínov, peľu a bielkovín. Cukor v mede tvorí fruktóza a glukóza.
Med navyše obsahuje enzýmy, antioxidanty, železo, zinok, draslík, vápnik, fosfor, vitamíny B6, B1, B3. Okrem toho má silné antiseptické, antibakteriálne a antimikrobiálne vlastnosti, preto je používaný pri liečbe mnohých bežných zdravotných problémov.
Medom ním môžete pokojne dochutiť raňajkové cereálie, toasty, jogurty, šalátové dresingy, omáčky alebo nápoje.
2. Stévia
Stévia je vlastne zelená rastlinka s menom Stevia rebaudiana, ktorej listy majú 200 x vyššiu sladivosť ako klasický cukor. Výťažok zo stévie v podobe glykozidov steviolu sa používa ako náhrada cukru v rozličných formách, napríklad v tabletkách, kvapkách či práškoch.
Stévia vykazuje antioxidačné a antidiabetické vlastnosti, pretože reguluje hladinu glukózy v plazme a výrazne zvyšuje toleranciu glukózy. Vďaka tomu, že neobsahuje žiadne kalórie a má nízky glykemický index, je to ideálna náhrada cukru pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť, ako aj pre diabetikov.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je prijateľný denný príjem stévie 4 mg/kg telesnej hmotnosti človeka.
3. Javorový sirup
Javorový sirup sa vyrába z miazgy javora cukrového. Keďže jeho výroba je veľmi zdĺhavý a zložitý proces, výrazne to ovplyvňuje aj jeho cenu.
Javorový sirup tvorí prevažne sacharóza (až 70 %), obsah fruktózy je pomerne nízky. Jeho zloženie je obohatené aj o mangán, vápnik, draslík a zinok.
Okrem toho je bohatý na antioxidanty, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály, a tak znižujú riziko vzniku chronických ochorení. Vďaka tomu, že je javorový sirup tepelne stabilný, môžete ho použiť na marinády, omáčky, ovsenú kašu, palacinky či pečivo, ale aj na sladenie kávy, čaju a kokteilov.
4. Brezový cukor – xylitol
Výborná náhrada cukru je aj xylitol, ktorý sa vyrába z brezovej šťavy a preto sa nazýva i brezový cukor. Nízky glykemický index ho robí prijateľným aj pre diabetikov a nižší počet kalórií ho zase zvýhodňuje v očiach ľudí, ktorí si sledujú svoju líniu. Na rozdiel od cukru v ústach netvorí kyslé prostredie, podporuje trávenie a pomáha bojovať proti kvasinkám.
Avšak na jeho konto treba pripísať aj to, že nemá žiadnu nutričnú hodnotu a môže spôsobovať nafukovanie či hnačky. Vzhľadom sa ponáša na klasický cukor, a je vhodný do studenej i teplej kuchyne – na pečenie, varenie, zaváranie. Nepoužíva sa však na prípravu kysnutého cesta, pretože nevytvára dobré prostredie pre kvasinky.
5. Melasa
Hustý sirup čiernej farby vzniká z cukrovej trstiny ako vedľajší produkt pri výrobe trstinového cukru. Oproti medu má melasa až o polovicu nižšiu kalorickú hodnotu a je vyslovene bohatá na minerály, vitamíny a ďalšie zdraviu prospešné nutričné látky. Pochádza z Karibiku, odkiaľ bola počas 20. storočia dovezená na územie USA a potom ďalej do celého sveta.
V dnešnej dobe sa vyrába hlavne v Thajsku, Indii, Brazílii, na Filipínach, Taiwane či v USA. Obsahuje vápnik, horčík, železo, fosfor, mangán, draslík, meď i sodík a zároveň je bohatá na vitamíny B3, B6, B1 a B2. S obľubou sa pridáva do nápojov, sušienok, lievancov, omáčok či marinád.
6. Datľový sirup
Máte radi datle? Táto sladká maškrta sa vyrába z čerstvých datlí, ktoré sa vykôstkujú, zmixujú a povaria s vodou. Následne sa zmes prefiltruje a zahustí na tmavohnedý hustý sirup, pripomínajúci lesný med. Má veľmi výraznú chuť a na dochutenie jedál ho stačí naozaj málo. Môže sa použiť v studenej i v teplej kuchyni. Neprekysľuje organizmus a má doslova blahodarný efekt na nervovú sústavu.