5x recept na domáce fitness tyčinky plné vitamínov a energie

Na zdravú maškrtu sa vždy nájde dôvod, najmä ak pochádza z domácich surovín. Nekupujte fitness tyčinky v obchode, radšej si vyrobte svoje vlastné. Budete mať prehľad o tom, čo obsahujú a navyše, môžete si ich vyrobiť toľko, koľko len budete chcieť. No schválne, ktoré z nich sa stanú vaším favoritom?

5x recept na domáce fitness tyčinky plné vitamínov a energie

1. Chrumkavé ovsené tyčinky

Na povrchu krehké a chrumkavé, vo vnútri vláčne a voňavé. Ochutnajte müsli tyčinky z vlastnej výroby, ktorým neodolajú ani vaši najbližší.

Potrebujeme:

  • 200 g ovsených vločiek
  • 100 g drvených mandlí
  • 60 g nahrubo pomletých lieskových alebo vlašských orechov
  • 300 g sušených datlí alebo rôzneho ovocia
  • 130 g semienok podľa vlastného výberu (chia, slnečnicové, tekvicové)
  • 100 g strúhaného kokosu
  • 140 g medu, najlepšie medovicového
  • 60 g čerstvého masla alebo kokosového oleja
  • 1 banán

Postup:

Maslo roztopíme a zmiešame s medom, banán roztlačíme vidličkou. Sušené ovocie opláchneme a nakrájame na drobné kúsky. Zalejeme vriacou vodou a necháme postáť, najlepšie do druhého dňa, potom precedíme cez sitko. Do väčšej misky vysypeme ovsené vločky, mandle, kokos, semienka a orechy, pridáme sušené scedené ovocie, roztlačený banán a všetko spolu premiešame. Zmes zalejeme zmesou masla a medu a dôkladne vypracujeme rukami.

TIP: Na uľahčenie práce môžeme použiť aj stroj na miesenie cesta.

Hotové cesto natlačíme do formičiek na müsli tyčinky, prípadne rozvaľkáme valčekom cez fóliu a vykrajujeme, alebo použijeme formičky na medvedie labky. Šikovnou alternatívou je zmes najprv vyformovať do valčeka, zamraziť a následne takú stuhnutú nakrájať na tyčinky. Pečieme v rozpálenej rúre pri teplote cca 150 °C približne 15 minút. Z formičiek ich vyberáme až po vychladnutí, keď sú už pevnejšie a nelámu sa. Dobrú chuť!

2. Bezlepkové fitness tyčinky s hruškou

Aj celiatici si chcú pochutnať na zdravých dobrotách, preto sme pre nich vybrali recept na lahodné tyčinky bez štipky gluténu. Vyskúšajte ich aj vy.

Potrebujeme:

  • 1 balenie (200 g) bezlepkového müsli Intension
  • podľa chuti semená chia, sezamu, konope
  • 1 – 2 sladké mäkké hrušky podľa chuti
  • kokosový olej – zmes spojí
  • javorový sirup – zmes osladí
  • dužina z 1 vanilkového lusku – dodá krásnu vôňu a chuť

Postup:

Bezlepkové müsli zmiešame so semienkami, pridáme dužinu vyškrabanú z vanilkového lusku, roztlačené hrušky zbavené jadrovníka, javorový sirup a kokosový olej. Všetko dobre vymiešame a hotové vyklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Poriadne utlačíme dlaňami alebo valčekom a upečieme pri teplote 180 °C cca 40 minút. Keď okraje zozlatnú, pekáč vyberieme a po vychladnutí nakrájame na tyčinky.

3. RAW tyčinky s kakaom a datľami

5x recept na domáce fitness tyčinky plné vitamínov a energie

Pokiaľ nechcete čakať, kým sa tyčinky upečú, alebo si ohľadom rúry príliš nedôverujete, raw tyčinky alebo „rawky“ sú pre vás ako stvorené. Nechajte sa zlákať kombináciou kakaa a orechov a pripravte si ich podľa receptu, ktorý zvládne naozaj každý.

Potrebujeme:

  • 2 šálky (cca 300 g) sušených datlí
  • 2,5 šálky mletých orechov ( napr. mandlí, vlašských, lieskových, kešu)
  • ¾ šálky holandského kakaa
  • ½ šálky strúhaného kokosu
  • štipku himalájskej soli
  • 2 – 3 lyžice vlažnej vody
  • 2 lyžice vanilkového extraktu alebo 1 lyžička mletej škorice (nemusí byť)

Postup:

Základom je dobrý mixér, v ktorom postupne rozmixujeme datle, následne pridáme orechy, kakao, kokos, soľ, vodu, vanilkový extrakt alebo škoricu. Mala by nám vzniknúť mierne tvárna hmota, ktorú potom prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a cez potravinársku fóliu vyvaľkáme valčekom. Hotové uložíme aspoň na hodinku do chladničky a po stuhnutí nakrájame na tyčinky.

4. Arašidovo – čokoládové tyčinky pre športovcov

5x recept na domáce fitness tyčinky plné vitamínov a energie

Nepečú sa, iba sa schladia a nakrájajú. Dokonca sa dajú formovať aj ruke a okamžite jesť. Recept na zdravé tyčinky ako stvorený pre netrpezlivých kuchárov.

Potrebujeme:

  • ½ šálky arašidového masla
  • ¼ šálky jemných ovsených vločiek
  • 2 PL práškového kakaa
  • 1 PL medu/javorového sirupu/sirupu z agáve
  • 2 PL nesolených a nepražených arašidov
  • 2 odmerky (60 g) proteínového prášku
  • trocha vody

Postup:

V miske spolu dobre vymiešame arašidové maslo, med a práškové kakao. Potom vmiešame ovsené vločky, proteínový prášok a arašidy (ak je zmes príliš hustá, po troške pridávame vodu, až kým nevznikne nelepivá, lesklá masa).

Zmes vložíme do malej zapekacej misky, vystlanej potravinárskou fóliou a zakryjeme ňou aj vrch. Nakoniec dáme schladiť do mrazničky približne na polhodinu. Po vychladení nakrájame na tyčinky.

5. Ovocné tyčinky pre celiatikov

Netradičné, plné ovocia a chuti – také sú bezgluténové tyčinky, ktoré očaria nielen celiatikov, ale každého, kto si rád pochutná na domácich výrobkoch. Pripravte si ich aj vy.

Potrebujeme:

  • 180 g bielych sezamových semienok
  • 60 g čiernych sezamových semienok
  • 70 g kešu orieškov
  • 50 g mandľových lupienkov
  • 35 g drvených vlašských orechov
  • 80 g sušených marhúľ
  • 60 g sušených sliviek
  • 35 g sušených goji
  • 20 g kokosových vločiek
  • 3 ks vajec
  • 70 g púpavového medu

Postup:

Sušené ovocie si namočíme a nakrájame na menšie kúsky. Vo väčšej miske zmiešame sezamové semienka, pomleté orechy a nakrájané sušené ovocie. V samostatnej miske vymiešame med s vajíčkami. Do suchej zmesi primiešame vymiešané vajíčka s medom a dobre premiesime. Zmes prenesieme na plech vystretý papierom na pečenie a pečieme pri teplote 150 ºC počas 35 minút, až kým okraje mierne nezhnednú. Po vychladnutí nakrájame na malé fitness tyčinky.

Lucia

Lucia

New Letter

CLOSE

Kategórie produktov

Add to cart