Každý, kto už ochutnal mandľové alebo orechové maslo, musí uznať, že v tejto dobrote sa skrýva veľký potenciál. Okrem toho, že obe sú veľmi zdravé a chutné, poslúžia tiež ako dôležitá ingrediencia do mnohých lahodných jedál. Ak sa vám už zbiehajú slinky, neváhajte a pozrite si nasledovné recepty. Sľubujeme, že príprava týchto jedál potrvá len pár minút, takže už o chvíľku si ich môžete vychutnať.
Lahodné mandľové maslo
Mandľové maslo je jednou z najobľúbenejších potravín v USA, no nielen tam. Jeho popularita stúpa aj v iných krajinách a dokonca si získalo mnohých stúpencov aj u nás. Má široké využitie v domácich koláčoch, muffinoch, pudingoch, proteínových nápojoch, smoothies a energetických tyčinkách. Chutné mandľové maslo, ako je napríklad aj 7 Nutrition Almond Butter, je vynikajúci zdroj vitamínu E, horčíka, draslíka a mononenasýtených mastných kyselín.
Mandľové maslá znamenajú tiež prínos pre zdravie, ktorý podporujú i vedecké výskumy, takže nie div, že odborníci na výživu konzumáciu mandľového masla vrele odporúčajú. Napríklad podľa American Heart Association môže mandľové maslo, keďže je bohaté na mononenasýtené tuky, pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Môže tiež znížiť riziko srdcových chorôb a mozgovej príhody. Okrem toho má táto lahôdka všestranné použitie v kuchyni. Receptov, ako použiť mandľové maslo, je doslova neúrekom.
Výživové hodnoty mandľového masla
Výživové hodnoty v 100 g mandľového masla bez prídavku soli predstavujú 614 kalórií, 21 g proteínov, 18,82 g sacharidov, 55,5 g tukov, 10,3 g vlákniny a 4,43 g cukrov (USDA National Nutrient Database).
Sýte orechové maslo
Hlavným dôvodom, prečo niektorí arašidové maslo zaraďujú do zoznamu „rizikových“ potravín, je jeho vysoký obsah kalórií. Iba dve polievkové lyžice obsahujú 200 kalórií, ktoré v závislosti od vášho denného príjmu môžu tvoriť až 10 % denného príjmu kalórií. Iste, arašidové maslo má vysoký obsah kalórií, ale to vôbec nie je dôvod na jeho úplné vylúčenie zo stravy. Jeho vysoký obsah tuku vám dokonca umožní cítiť sa sýtejšie aj s menším množstvom kalórií.
Okrem kalórií, ktoré obsahuje, je pre niektorých ľudí problémom aj obsah nasýtených mastných kyselín. Nasýtené mastné kyseliny sa vo všeobecnosti považujú za pôvodcu srdcových chorôb, no v skutočnosti sú prospešné pre tvorbu niektorých hormónov a vitamínov, ako je napríklad testosterón a vitamín D. Okrem toho arašidové maslo obsahuje i množstvo „dobrých“ tukov alebo mono- a viac nenasýtených mastných kyselín. Tieto „dobré“ tuky pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, znižujú riziko vzniku srdcových chorôb a znižujú krvný tlak. Majú tiež protizápalové účinky, čo môže pomôcť pri mnohých ochoreniach zápalového pôvodu a znížiť riziko metabolického syndrómu. Okrem toho arašidové maslo obsahuje aj selén a vitamín B3. Selén je silný antioxidant a vitamín B3 – všeobecne známy ako niacín – hrá hlavnú úlohu pri produkcii energie a metabolizme tukov v tele.
Výživové hodnoty arašidového masla
Výživové hodnoty v 100 g arašidového masla predstavujú 2667 kJ, 25 g bielkovín, 19 g sacharidov, 51 g tukov, 38 g vápnika a 6 g vlákniny.
5 rýchlych receptov s orechovým a mandľovým maslom
1. Hokkaido polievka s arašidovým maslom
Potrebujeme:
- 1 hokkaido tekvicu
- zeleninový vývar
- 2 lyžice arašidového masla
- arašidy na ozdobenie
Postup:
Tekvicu hokkaido nakrájame na kocky a 10 minút povaríme vo vývare. Mäkkú tekvicu rozmixujeme spolu s arašidovým maslom, ktoré dodá polievke jemnú smotanovú chuť. Na tanieri ozdobíme čerstvými arašidmi.
2. Pohánka s arašidovým alebo mandľovým maslom
Potrebujeme:
- balíček pohánky
- cuketa, baklažán, karfiol alebo iná zelenina
- mandľové alebo arašidové maslo
Postup:
Pohánku uvaríme podľa návodu spolu s obľúbenou zeleninou – použiť môžeme napríklad cuketu alebo baklažán. Do ešte teplého pokrmu primiešame nesladené arašidové alebo mandľové maslo, premiešame a necháme rozpustiť.
3. Krémová zeleninová polievka s mandľovým maslom
Potrebujeme:
- 1 veľký karfiol
- mandľové maslo Prom – In Almond Butter
- 2 lyžice olivového oleja
- himalájska soľ, rasca, koriander
- ½ lyžičky mletej škorice
- 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
Postup:
Karfiol nakrájame, zľahka opražíme na olivovom oleji, zalejeme vývarom a krátko povaríme. Po zmäknutí dohladka rozmixujeme ručným mixérom, pridáme škoricu, podľa chuti mandľové maslo, soľ, rascu a koriander.
4. Nátierka z červenej šošovice s arašidovým maslom
Potrebujeme:
- 1 cibuľu
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 1 mrkvu
- balíček červenej šošovice
- 1 – 2 lyžice arašidového masla Sport Definition That’s The Peanut Butter
Postup:
Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a mrkvu, pridáme červenú šošovicu a podusíme 10 minút. Vmiešame arašidové maslo a rozmixujeme na nátierku.
TIP: Zmes môžeme rozmiešať s vodou a máme výbornú a zdravú polievku.
5. Sladký orieškový sen
Potrebujeme:
- 50 g mandľového alebo arašidového krému
- 250 g jogurtu, tvarohu, kyslej smotany alebo šľahačky
- med podľa chuti
- kakao, škorica, posekané oriešky, ovocie
Postup:
Orechový krém zmiešame s 250 g jogurtu, tvarohu, kyslej smotany alebo šľahačky. Podľa vlastnej chuti dosladíme medom, pridáme kakao, škoricu, ovocie alebo posekané oriešky. Dáme vychladiť cca na 1 hodinu.
TIP: Zachutilo vám varenie? Pozrite si tiež 4 recepty na ľahkú večeru po tréningu.